Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Couperus, Louis

Zwijgen

Bij Louis Couperus (1863-1923), Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan (1906)

Boekrecensie Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan, verschenen in Liter 50; jaargang 11; blz 15 – 18; (www.chroom.net/liter/50/index.htm)

"De drang van bloed en zenuwgestel"

Honderd jaar geleden stierf de Franse auteur Emile Zola op 62-jarige leeftijd. De Nobelprijs voor literatuur bestond nog maar net en als Zola langer geleefd had, was deze prijs vast en zeker een keer aan hem toegekend. De naam van Emile Zola is onlosmakelijk verbonden met een van de belangrijkste literaire stromingen in de tweede helft van de negentiende eeuw: het naturalisme.

Beschouwing over het naturalisme in de literatuur

Louis Couperus (1863-1923)

 

Biografische informatie over Louis Couperus

Een over het paard getilde fat

Couperus en Den Haag worden meestal in één adem genoemd. Geen wonder, want hij werd er in 1863 geboren, groeide er op en schreef er zijn mooiste romans. Een echte couperiaanse plek is dan ook het Louis Couperus Museum aan de Javastraat in de hofstad. Om maar even zijn meest geciteerde uitspraak te noemen: "Zoo ik ièts ben, ben ik een Hagenaar."

Reprotage van het Louis Couperus Museum in Den Haag