Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Japin, Arthur

Drama van kolonisten en indianen

Voor zijn nieuwe roman "De overgave" verdiepte Arthur Japin zich in de hartverscheurende geschiedenis van een negentiende-eeuwse kolonistenfamilie in Texas, in onverzoenlijke strijd met de indianen. Beide partijen komen echter in de loop van het verhaal voor de noodzaak van vergeving te staan. "Mensen moeten leren om zich in te leven in de ander, dat is belangrijk."

Interview met Arthur Japin, mede n.a.v. De overgave

Arthur Japin

Uit het leven van Arthur Japin

Biografische informatie over Arthur Japin

De grote wereld

Niet minder dan 813.000 exemplaren werden ervan gedrukt en iedereen kon het in principe gratis in handen krijgen. Dat biedt perspectieven voor wie het Nederlandse volk een boodschap wil meegeven. Wil Arthur Japin dat met het jongste Boekenweekgeschenk ook? En wat is zijn boodschap dan precies? Japin is niet christelijk - kan een christen zijn boekje wel lezen, ook als je op een onsmakelijke scène stuit? Was een apart christelijk Boekenwe ekgeschenk dit jaar dus wel of geen must?

Discussie tussen RD-lezers over De grote wereld

Kleine mensen in de grote wereld

In het Boekenweekgeschenk, dit jaar geschreven door Arthur Japin, komt de wereld van twee dwergen tot leven: Lemmy en Rosa. Twee kleine mensen, te klein voor het normale bestaan. "Snij het leven op maat, jongen!" voegt Lemmy's grootmoeder hem toe. "Is de wereld je te groot, vermaak hem!" Maar vermaken - wil dat nu zeggen dat hij de mensen aan het lachen moet krijgen, of de wereld moet aanpassen aan zijn eigen behoeften?

Recensie van De grote wereld

Verhalen van Japin

Van Arthur Japin verschenen kortgeleden "Alle verhalen". In deze bundel zijn zijn debuut "Magonische verhalen" en zijn tweede verhalenbundel "De vierde wand" opgenomen, tezamen met een aantal andere verhalen die later voor diverse gelegenheden zijn geschreven.

Recensie van Alle verhalen

Eenzaam in een onttoverde wereld

"Signora Vandemberg! Zij was de allermooiste vrouw van de wereld, een Hollandse..." Dat is het motto van het nieuwe boek van Arthur Japin, die velen aan zich verplichtte door zijn magistrale historische roman "De zwarte met het witte hart".

Recensie van De droom van de leeuw

Reisverhalen van Japin

Arthur Japin, de schrijver van het populaire boek "De zwarte met het witte hart" over de twee negentiende-eeuwse zwarte prinsjes Kwasi en Kwame, publiceerde een bundel reisverhalen: "De vierde wand".

Recensie van De vierde wand

Twee ontwortelde negerprinsjes

In zijn eerste roman vertelt Arthur Japin het historische verhaal van twee negerprinsjes uit de 19e eeuw, die op hun tiende jaar als levend onderpand naar Nederland worden gestuurd. Ze gaan er naar school, te midden van louter blanken, ze kiezen een studie; ze komen zelfs in contact met prinses Sophie. Volwassen geworden gaan ze echter elk hun eigen weg. De een kiest voor zijn voorvaderlijke cultuur, de ander overleeft door zich aan te passen aan het blanke ras. "De zwarte met het witte hart" is een overtuigende historische roman over de onverenigbaarheid van culturen.

Recensie van De zwarte met het witte hart

Leren om de strijd op te geven

In 1875 geeft de laatste Indianenstam in de Verenigde Staten de vrijheid op en trekt het reservaat in: de stam van de Comanches onder leiding van het opperhoofd Quanah. Het is die overgave waarnaar de titel van Arthur Japins nieuwe roman verwijst. Maar er zijn op het intermenselijke vlak ook mensen die moeten leren de strijd op te geven.

Recensie van De overgave