Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

H

Hooft, P. C.

Liederen en gedichten

In de hervormde kerk van Muiden hangen twee wapenborden: het ene met het wapen van Pieter Cornelisz. Hooft en het andere met dat van zijn vrouw Leonora Hellemans. Waarschijnlijk zijn ze in 1647 opgehangen, toen Leonora haar openbare geloofsbelijdenis aflegde. Beide wapenborden bevatten ook een kort gedichtje, uiteraard van Hooft zelf: "Godts goedtheit" en "'s Menschen plicht".

Recensie van Liederen en gedichten

Tirannie, recht en onrecht bij Hooft

Hoe moet je handelen bij een vorst of staatshoofd met tirannieke trekken? Bij wie ligt de hoogste macht in de staat, bij de geestelijkheid of bij de wereldlijke overheid? Het zijn oude vragen die nog altijd actueel zijn, als we bijvoorbeeld denken aan bepaalde regimes in Midden-Afrika en aan opvattingen van radicaal-islamitische snit. De renaissancedichter P. C. Hooft stelde deze vragen al indringend aan de orde in zijn toneelstukken "Geeraerdt van Velsen" en "Baeto", die nu in één deel opnieuw zijn uitgegeven in de Deltareeks.

Recensie van nieuwe editie van Geeraerdt van Velsen; Baeto of Oorsprong der Hollanderen