Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

L

Lodenstein, J.

Jodocus van Lodensteyn. Predikant en dichter

Online versie van de publicatie van J.C. Trimp, Jodocus van Lodensteyn. Predikant en dichter

Online versie van de publicatie van J.C. Trimp, Jodocus van Lodensteyn. Predikant en dichter

Jodocus van Lodenstein (1620-1676)

 

Biografische informatie over Lodenstein.

Beschouwer van Zion

In zijn eerste gemeente werd hij verdacht van remonstrantisme. Naar later bleek onterecht. Jodocus van Lodenstein zou uitgroeien tot een van de bekendste nadere reformatoren. Toch maakte hij niet in de eerste plaats als predikant, maar als dichter naam. Zijn Uytspanningen worden tot vandaag gelezen.

Reportage van het Utrecht van Lodenstein

Lodenstein mag wereldmijdend zijn

Niet veel boeken hebben zo'n succes gehad als de bundel "Uyt-spanningen" van ds. Joost van Lodenstein. Tot het eind van de achttiende eeuw zijn er met grote regelmaat herdrukken van verschenen en uit allerlei gegevens wet en we dat het boek voor vrome christenen een werkelijk gebruiksboek was. Voor hedendaagse lezers bezorgde de werkgroep Nadere Reformatie en literatuur een nieuwe editie.

Recensie van nieuwe editie van Uyt-spanningen

Elke dag een lied van Lodenstein

Zeventien jaar lang hebben ze er -met tussenpozen- aan gewerkt, tien docenten Nederlands van diverse reformatorische scholen. Nu ligt het resultaat van al die inspanningen eindelijk op tafel: een nieuwe editie van Lodensteins "Uyt-spanningen", met de oorspronkelijke teksten, de bijbehorende muziek en een overvloed aan aantekeningen en toelichtingen. "Dit boek heeft zo'n grote rol gespeeld in onze traditie dat het echt de moeite waard is om het zo goed mogelijk beschikbaar te houden."

Interview met editeurs van nieuwe editie van Uyt-spanningen