Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Robinson, Marilynne

Gilead : roman

Marilynne Robinson is misschien niet zo bekend in ons land. Hoewel, in juni besteedde het Reformatorisch Dagblad een hele pagina aan de roman die ik nu wil bespreken. Robinson is een Amerikaanse schrijfster, die in haar land als een van de beste hedendaagse auteurs wordt gezien. Ze is geen veelschrijfster. Haar eerste roman, Housekeeping, publiceerde ze in 1981; dat is dus al 25 jaar geleden. Gilead, verschenen in 2004, is nog maar haar vierde boek. Dit werd gepubliceerd in een Nederlandse vertaling door de Arbeiderspers (van huis uit een socialistische uitgeverij!) in samenwerking met de christelijke uitgeverij Mozaiek.

Recensie uit Daniël van Gilead

Marilynne Robinson

Over het leven van Marilynne Robinson

Biografische informatie over Marilynne Robinson

"Gilead"

Het is de verrassing van het jaar, misschien wel de verrassing van het decennium: de roman "Gilead" van de Amerikaanse schrijfster Marilynne Robinson. Hier bewijst nu eindelijk iemand dat het kán, een christelijk wereldbeeld verenigen met een subtiel verhaal en een schitterende stijl. Hier wordt -via een stervende hoofdpersoon- werkelijk iets van het mysterie van het leven zichtbaar gemaakt.

Beschouwing over Gilead

Gilead

"Gilead" verovert harten, maar niet stormenderwijs. Bij de meeste lezers is het geen geval van liefde op het eerste gezicht. Ze groeit langzaam, maar wortelt na verloop van tijd meer dan gemiddeld.

Discussie tussen RD-lezers over Gilead